Άρθρα - Νέα

Με αφορμή την ανακοίνωση των βραβείων Nobel Φυσικής 2020, εδώ μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κατόχου του βραβείου Andrea Ghez, καθηγήτριας στο UCLA, από το μακρινό 2009, με θέμα την αναζήτηση ογκωδών μελανών οπών (με ελληνικούς υπότιτλους). 

 

Έναν υπέροχο ουρανό είχε υπεράνω της η πόλη μας το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2020 (04:40 έως 05:20, πριν την ανατολή του Ήλιου). Είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε με ένα ζευγάρι κιάλια αλλά και με γυμνό οφθαλμό, τα εξής:
1--Στον ΒΑ ορίζοντα τον κομήτη Neowise C/2020 F3. 
2--Στον ανατολικό ορίζοντα πάνω από τον αστέρα Λαμπαδία ή Αλντεμπαράν στον αστερισμό του Ταύρου, την λαμπερή Αφροδίτη και πιο πάνω το αστρικό σμήνος Μ45 των Πλειάδων (Πούλια).  
3--Ψηλά πάνω από τον Α-ΝΑ ορίζοντα, λίγο πιο αριστερά - για σήμερα - της (πολύ φωτεινής) Σελήνης, τον κοκκινωπό πλανήτη Άρη. 
4--Στο νότιο ορίζοντα (πάνω από την κορυφογραμμή της Οίτης) τους πλανήτες Κρόνο (ο λιγότερο φωτεινός) και Δία (ο περισσότερο φωτεινός). 

Τον εκπληκτικό αυτό ουρανό έχουμε την ευκαιρία να τον θαυμάζουμε και για τις επόμενες εβδομάδες, τα χαράματα πριν την ανατολή. 

Μερικές πληροφορίες για τον κομήτη:

C/2020_F3

c2020f3-info

heavens-above.com/comet

c-2020-f3-neowise

comet-c2020-f3-neowise

Στις παρακάτω ερασιτεχνικές λήψεις, φαίνονται κατά σειρά, όλα τα παραπάνω. Καλή και ασφαλή παρατήρηση! 

Το όνομα του Γιάννη Σειραδάκη πρόκειται να δοθεί σε έναν αστεροειδή, διαβάζουμε εδώ

 

Ανακοίνωση ΣΕΑΦ για την απώλεια του καθηγητή κ. Γιάννη Σειραδάκη

Υπάτη, 2020-05-03

Ο αγαπητός σε όλους καθηγητής κ. Ιωάννης Σειραδάκης, δεν είναι πια μαζί μας. «Έφυγε» την 3η Μαΐου 2020, για το ταξίδι στα Άστρα …

Το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του.  

Υπήρξε εξαίρετος επιστήμων και δάσκαλος, μέλος της IAU (Διεθνής Αστρονομική Ένωση), υποστηρικτής και σύμβουλος για τους λάτρεις της Αστρονομίας, προσφιλής και πάντα γελαστός διέθετε το χάρισμα να μεταδίδει και να εκλαϊκεύει τη γνώση.

Τον γνωρίσαμε το 2010 όταν, κατόπιν πρόσκλησης του ΣΕΑΦ, επισκέφθηκε το «Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης». Εκεί παρουσίασε μέσα από μια εξαιρετική και κατανοητή σε όλους διάλεξη, την ιστορία και τη λειτουργία του γνωστού σε όλο τον κόσμο, «Μηχανισμού των Αντικυθήρων».

Ως μέλος διεθνούς ερευνητικής ομάδας για τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων, θεωρήθηκε ένας από τους πλέον ειδικούς για το μηχανισμό αυτό. Είναι πάνω από 200 οι επιστημονικές και εκλαϊκευτικές διαλέξεις του με θέμα το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».

Καλό σου ταξίδι, Δάσκαλε εκεί στα Άστρα που μας έμαθες να κοιτούμε ... 

Μερικές φωτογραφίες από τη διάλεξη του κ. Γιάννη Σειραδάκη, στο αμφιθέατρο του "Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης", την 14η Φεβρουαρίου 2010. 

Επισκεψεις στο αστεροσχολειο

Άργησα λίγο αλλά ήρθε η ώρα να απαντήσω σε φίλους και γνωστούς για το θέμα λειτουργίας του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου-Αστεροσκοπείου Υπάτης, που θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί σε αυτά που συζητούν στην πλατεία ή ακόμη σε αυτά που γράφουν στο διαδύκτιο.

Η NASA αποκάλυψε το ρόβερ (ρομποτικό όχημα εξερεύνησης) που ελπίζει ότι θα βρει εξωγήινη ζωή στον Άρη, κλείνοντας το θέμα οριστικά και αμετάκλητα.

 

Με ιδιαίτερη χαρά το ΔΣ του ΣΕΑΦ ευχαριστεί τον κο Κωνσταντίνο Αγγελή , που είχε την ευγενή καλοσύνη να δωρίσει στο σύλλογο ένα τηλεσκόπιο τύπου Skywatcher Dobsonian 8″ Pyrex, προς μελλοντική χρήση από τα μέλη του και τον ανακηρύσσει επίσημα ως δωρητή του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας καθώς και επίτιμο μέλος του.

Σύστημα επτά εξωπλανητών σε ένα σχετικά κοντινό και αχνό άστρο σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός. This illustration shows the possible surface of TRAPPIST-1f, one of the newly discovered planets in the TRAPPIST-1 system. Scientists using the Spitzer Space Telescope and ground-based telescopes have discovered that there are seven Earth-size planets in the system. Credits: NASA/JPL-Caltech.

Βρίσκεστε εδώ

Ενημερωτικά Δελτία

Κάντε εγγραφή στη λίστα ενημερωτικών δελτίων για να μαθαίνετε άμεσα τα νέα μας

Ώρες Λειτουργίας (Κατόπιν Ραντεβού)

  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00

Χάρτης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.