Άρθρα - Νέα

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) πήρε την πρωτοβουλία να γιορτάσει το 2009 ως Διεθνές Έτος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009). Θα είναι μια παγκόσμια γιορτή για την Αστρονομία και τη συνεισφορά της στις κοινωνίες και τον πολιτισμό. Ο σκοπός είναι να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον - ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων - όχι μόνο για την Αστρονομία αλλά για τις επιστήμες γενικότερα.
Σήμερα ζούμε ίσως στην πιο θαυμαστή εποχή αστρονομικών ανακαλύψεων στην Ιστορία. Πριν από εκατό χρόνια σχεδόν δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη του δικού μας γαλαξία αστεριών. Τώρα ξέρουμε ότι το Σύμπαν φτιάχνεται από πολλά δισεκατομμύρια γαλαξίες και έχει ηλικία περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πριν από ένα αιώνα δεν είχαμε κανένα τρόπο για να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα πολλών αιώνων: υπάρχουν άλλα ηλιακά συστήματα στο Σύμπαν; Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερους από διακόσιους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια του Γαλαξία. Πριν από εκατό χρόνια μελετούσαμε τον ουρανό μόνο με τη χρήση των οπτικών τηλεσκοπίων, του ανθρώπινου ματιού και των φωτογραφικών πλακών. Σήμερα παρατηρούμε με τηλεσκόπια που φέρουν προηγμένους ψηφιακούς αισθητήρες, βρίσκονται στη Γη ή στο διάστημα και είναι ευαίσθητα από τα χαμηλών συχνοτήτων ραδιοκύματα μέχρι την υψηλών ενεργειών ακτινοβολία “γ”.

Το έτος 2009 θα είναι η 400στή επέτειος από τις θαυμαστές ανακαλύψεις του Γαλιλαίου που άλλαξαν για πάντα την αστρονομία και την άποψη της ανθρωπότητας για τον Κόσμο. Η χρονιά αυτή θα σηματοδοτήσει το μνημειώδες άλμα προς τη γνώση που ακολούθησε την πρώτη χρήση του τηλεσκοπίου για αστρονομικές παρατηρήσεις, και θα προβάλει την αστρονομία σαν ένα παγκόσμιο εγχείρημα που ενώνει τους επιστήμονες σε μια πολυ-πολιτισμική οικογένεια που εργάζεται για να βρει απαντήσεις σε κάποια από τα πιο βασικά ερωτήματα που έθεσε ποτέ ο άνθρωπος. Το IYA2009 θα είναι πρώτιστα μια σειρά δραστηριοτήτων για ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο. Στοχεύει στη χαρά της προσωπικής ανακάλυψης, του μοιράζεσθαι στοιχειώδεις γνώσεις για το Σύμπαν και τη θέση μας σ’ αυτό, και στην ανάδειξη της αξίας του πολιτισμού των επιστημών.

Για την κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων - παράλληλα με τους επιστήμονες και τους ερευνητές της Αστρονομίας - είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον ενθουσιασμό και τα μέσα που διαθέτουν για την προώθηση των παραπάνω στόχων, οι οποίοι φαντάζουν ως μεγάλη πρόκληση ανάμεσα στους φθηνούς και ανούσιους αντιπερισπασμούς που δέχονται οι σύγχρονοι νέοι από κάθε κατεύθυνση.

Επισκεφτείτε την Ελληνική Ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας εδώ:
http://www.astronomy2009.gr/

Επίσης μπορείτε να εγγραφείτε στο mailing list, ώστε να παραλαμβάνετε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, τις ειδήσεις, τα γεγονότα και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Συμπληρώστε την σχετική φόρμα:
http://astronomy2009.gr/index.php?option=com_wrapper&Itemid=30

Δείτε το επίσημο τρέιλερ με ελληνικούς υπότιτλους:

Βρίσκεστε εδώ

Ενημερωτικά Δελτία

Κάντε εγγραφή στη λίστα ενημερωτικών δελτίων για να μαθαίνετε άμεσα τα νέα μας

Ώρες Λειτουργίας (Κατόπιν Ραντεβού)

  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00

Χάρτης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.