Άρθρα - Νέα

Βροχές διαττόντων καθώς η Γη περνά από τα συντρίμμια δυο κομητών.

Τα πεφταστέρια θα πέφτουν σε κύματα αυτή την εβδομάδα, καθώς η Γη συναντά στην πορεία της σωματίδια σκόνης από τις ουρές δύο κομητών. Πρόκειται για τους Ωριωνίδες, κληρονομιά από το πέρασμα του κομήτη του Χάλεϊ, αλλά και τη βροχή διαττόντων που προκαλεί για πρώτη φορά η διάλυση του κομήτη  Ελένιν.

Ο κομήτης ανακαλύφτηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2010 από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Leonid Elenin από το Lyubertsy της Ρωσίας. Η ανακάλυψη έγινε με απομακρυσμένη διαχείριση χρησιμοποιώντας από την Ρωσία το αστεροσκοπείο ISON-NM (International Scientific Optical Network’s Robotic Observatory ) κοντά στο Mayhill, του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ. Την στιγμή της ανακάλυψης ο κομήτης είχε μέγεθος 19,5. Η αμυδρή κόμη του εκτεινόταν 6 δευτερόλεπτα της μοίρας και η ουρά του είχε έκταση 10 δευτερόλεπτα . Η τροχιά του θα είναι υπερβολική γύρω από τον ήλιο με αποτέλεσμα να επιστρέψει ξανά στο ηλιακό σύστημα μετά από χιλιάδες χρόνια. Ο πυρήνας του υπολογίζεται στα 3-4 χιλιόμετρα.

 


 

Έγινε περισσότερο γνωστός λόγω της εμπλοκής του σε ένα σενάριο για το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με το οποίο η Γη θα καταστρεφόταν λόγω της ευθυγράμμισής της με τον Ελένιν και άλλα σώματα.

Τον περασμένο Αύγουστο, η κοσμική χιονόμπαλα,  άρχισε να διαλύεται όταν χτυπήθηκε από ηλιακή καταιγίδα. Με τη θερμοκρασία του να συνεχίζει να ανεβαίνει καθώς πλησίαζε τον Ήλιο, ο κομήτης έσπασε τελικά σε μικρά κομμάτια στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε στο Space.com ειδικός του προγράμματος
Near Earth Objects (Κοντινών στη Γη Αντικειμένων) της NASA (NEO).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της NASA, η Γη πλησίασε στην ελάχιστή απόστασή της από τα συντρίμμια του Ελένιν, στις 16 Οκτωβρίου.  Σωματίδια του τέως κομήτη ενδέχεται να καούν στη γήινη ατμόσφαιρα, το σόου όμως δεν αναμένεται να είναι φαντασμαγορικό.

Πιο εντυπωσιακό, αν και όχι θεαματικό, θα είναι το φαινόμενο που άφησε κληρονομιά ο κομήτης του Χάλεϊ. Όπως κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, σωματίδια του κομήτη θα βρεθούν στην πορεία της Γης και θα γίνουν ορατά ως Ωριωνίδες.

Η βροχή ονομάζεται έτσι επειδή τα πεφταστέρια μοιάζουν να πηγάζουν από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ο οποίος ανατέλλει γύρω στις 1:00 το βράδυ στον ανατολικό ουρανό και φτάνει στο ζενίθ γύρω στις 5 τα ξημερώματα.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 22 Οκτωβρίου, συνεχίζεται όμως για αρκετές ημέρες πριν και μετά.

Στη διάρκεια των Ωριωνίδων «βρέχει» συνήθως 20 με 25 διάττοντες την ώρα, οι οποίοι όμως δεν είναι εξαιρετικά φωτεινοί και δύσκολα γίνονται ορατοί από τις πόλεις.

Οι Ωριωνίδες θα επιστρέψουν του χρόνου, ενώ η σκόνη του Ελένιν δεν θα ξαναεμφανιστεί τα επόμενα 12.000 χρόνια.

 

Βρίσκεστε εδώ

Ενημερωτικά Δελτία

Κάντε εγγραφή στη λίστα ενημερωτικών δελτίων για να μαθαίνετε άμεσα τα νέα μας

Ώρες Λειτουργίας (Κατόπιν Ραντεβού)

  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00

Χάρτης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.