Άρθρα - Νέα

O Δίας, όπως ο Κρόνος και οι παγωμένοι γίγαντες Ουρανός και Ποσειδώνας, δεν έχει στερεή επιφάνεια. Όταν βλέπουμε τον Δία μέσα από ένα τηλεσκόπιο, παρατηρούμε κάποια στρώματα της αεριώδους ατμόσφαιράς του. Ακόμη και μέσα από ένα μικρό τηλεσκόπιο, αποκαλύπτονται μερικώς φωτεινές και σκοτεινές ζώνες της ατμόσφαιράς του. Τι προκαλεί όμως αυτή την εικόνα;  Και πώς αλλάζει με τον χρόνο;

Το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Δία, η τροπόσφαιρα, είναι ένα μείγμα από σύννεφα και ομίχλη αποτελούμενα  κυρίως από υδρογόνο και ήλιο με ίχνη αμμωνίας, υδρόθειου, αμμωνίου, και νερού. Τα ανώτερα σύννεφα αμμωνίας διαχωρίζονται σε μια σειρά από ζώνες παράλληλες προς τον ισημερινό. Αυτές είναι οι ζώνες που βλέπουμε από τη Γη, οι οποίες έχουν διάφορους χρωματισμούς. Οι σκοτεινές περιοχές ονομάζονται «belts» και οι φωτεινές ονομάζονται «zones». Φωτεινές περιοχές, ψυχρότερες των σκοτεινών, δημιουργούν ανοδικά ρεύματα αερίων, ενώ σκοτεινές περιοχές αερίων μαζών, βυθίζονται σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το ανοιχτό χρώμα των φωτεινών συγκροτημάτων, προέρχεται από παγωμένη αμμωνία, ενώ είναι ακόμα αβέβαιο το αίτιο που χρωματίζει σκούρα τις ζώνες αυτές.

Όπως οι άνεμοι πάνω στη γη, έτσι και οι ζώνες του Δία είναι ως επί το πλείστον σταθερές και παραμένουν σταθερές εδώ και πολλούς αιώνες. Αλλά η ατμόσφαιρα του Δία μας παρουσιάζει ένα εκπληκτικό δείγμα ενεργών φαινομένων, που συμπεριλαμβάνει αστάθειες στις διάφορες ζώνες, κυκλώνες και αντικυκλώνες, καταιγίδες και αστραπές που αποκαλύπτονται ως δίνες σε μεγάλες κόκκινες, άσπρες και καφέ οβάλ περιοχές. Χαρακτηριστικό δείγμα η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα (Great Red Spot - GRS), η οποία βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του Δία και είναι τόσο μεγάλη σε έκταση, όσο περίπου 3 – 4 φορές η διάμετρος της Γης. Η GRS είναι η μεγαλύτερη γνωστή δίνη στο Ηλιακό μας Σύστημα, ενώ έχει συνεχή δραστηριότητα για τουλάχιστον 400 χρόνια (την είχε παρατηρήσει αρχικά ο Γαλιλαίος). Λόγω της περιστροφής του Δία, η GRS δεν είναι πάντα ορατή με τηλεσκόπιο από τη Γη.

(πληροφορίες για την GRS και άλλα φαινόμενα στην ατμόσφαιρα του Δία, και πότε αυτά είναι ορατά από το Sky and Telescope: http://bit.ly/rbpw2p)

Πηγή: nasa

Βρίσκεστε εδώ

Ενημερωτικά Δελτία

Κάντε εγγραφή στη λίστα ενημερωτικών δελτίων για να μαθαίνετε άμεσα τα νέα μας

Ώρες Λειτουργίας (Κατόπιν Ραντεβού)

  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00
  • 08:30 - 18:00

Χάρτης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.