Ταξιδεύοντας στα όρια του γαλαξία Η πρώτη πανελλήνια αστρονομική κατασκήνωση για μαθητές από 13 έως 18 ετών θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 23 Ιουλίου κοντά στο Χάνι της Γραβιάς. Για τους νεαρούς «κατασκηνωτές» που θα βρίσκονται στο Κτήμα Κλέτσα, κοντά στο ιστορικό Χάνι της Γραβιάς, από τις 18 έως τις 23 Ιουλίου, οι ημέρες θα είναι γεμάτες δραστηριότητες, πνευματικές και σωματικές.
Τα βράδια τους ωστόσο θα είναι μαγικά, γιατί τότε θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους, «εξερευνώντας» τον νυχτερινό ουρανό υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων. Το πρώτο αστρονομικό camp για μαθητές στην Ελλάδα είναι γεγονός και αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (ΣΕΑΦ) με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει ως έδρα τον Βόλο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Φθιώτιδας, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κατασκήνωσης, αναλαμβάνει τη «φιλοξενία» των παιδιών στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή στο τρίτο μεγαλύτερο πλανητάριο εντός των ελληνικών συνόρων και στο πλήρως καταρτισμένο αστεροσκοπείο της, αλλά και τη μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού για την πραγματοποίηση αστροβραδιών στους χώρους του Κτήματος Κλέτσα. Από την πλευρά της, η Εταιρεία, που μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει τη μοναδική ελληνική Σχολή Αστρονομίας και διοργανώνει τον ετήσιο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας, θα είναι υπεύθυνη για το κομμάτι της διδασκαλίας.

Καθώς το μάθημα αστρονομίας εξακολουθεί να παραμένει έξω από τη διδακτέα ύλη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι, μαζί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Ιδρυμα Ευγενίδου, έχουν επωμιστεί τη σημαντική αποστολή να εμφυσήσουν στις νεότερες γενιές την αγάπη για τα άστρα, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τη διδασκαλία που στερούνται. Το μάθημα της αστρονομίας καταργήθηκε πέρυσι και «παραμένει καταργημένο», διευκρινίζει ο ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης. «Παρά ταύτα εμείς κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες και προς την παρούσα κυβέρνηση, και προς τον νέο υπουργό Παιδείας, αλλά και προς την επιτροπή διαβούλευσης, ελπίζοντας να κάνουν κάτι με τα νέα προγράμματα που ετοιμάζουν», προσθέτει. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΕΑΦ, Φάνης Σμάνης, υπογραμμίζει ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αστρονομία στην Ελλάδα». Η ιδέα για την κατασκήνωση γεννήθηκε ακριβώς μέσα από την ανάγκη των μελών του συλλόγου να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό. «Βρισκόμαστε περίπου στο κέντρο της Ελλάδας και ελπίζουμε να έχουμε συμμετοχές από όλη τη χώρα».

Το φετινό, πιλοτικό camp διαρκεί μόλις μία εβδομάδα και απευθύνεται σε εφήβους από 13 έως 18 ετών, επιδίωξη όμως των διοργανωτών είναι η κατασκήνωση να γίνει θεσμός και, γιατί όχι, να επεκταθεί σε άλλες πόλεις με τη στήριξη των κατά τόπους συλλόγων. Στο μεταξύ, οι καθηγητές της Σχολής Αστρονομίας Βόλου προετοιμάζονται για την επίσκεψή τους στη Γραβιά, όπου θα διδάσκουν επί περίπου έξι ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβάνονται οι αστροβραδιές, που θα πραγματοποιούνται στο Κτήμα Κλέτσα και στο Αστεροσκοπείο του ΣΕΑΦ στην Υπάτη), εθελοντικά και χωρίς καμία αμοιβή πέρα από τα έξοδα μετακίνησής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομμάτη, τα πρώτα μαθήματα θα μυήσουν τους νεαρούς αστρονόμους στα μυστικά του ηλιακού μας συστήματος. Εν συνεχεία, θα ταξιδέψουν έως τα όρια του γαλαξία μας και ακόμα πιο μακριά, αφού φυσικά ενημερωθούν για τους κινδύνους και τις προοπτικές των διαστημικών ταξιδιών.

Η διαμονή των κατασκηνωτών θα γίνεται στα ειδικά διαμορφωμένα οικήματα του Κτήματος Κλέτσα, όπου ήδη πραγματοποιούνται αθλητικά camp.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6977-625.675 και στις ιστοσελίδες των σωματείων www.seaf.gr και www.astronomos.gr.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.